skip to Main Content

Smarriga småfrallor

Smarriga Småfrallor

Nybakade frallor till frukost eller lunch gör alltid succé. De här tar visserligen en stund att baka på grund av den långa jästiden men lång jästid är alltid värt eftersom frallorna blir så mycket godare då.

TIPS: Om du ska bjuda på dessa frallor till frukost är det smart att förbereda degen kvällen innan och kalljäsa över natten. När du knådat degen lägger du en plastfilm över bunken och ställer in den i kylskåpet. Degen klarar sig så länge som 12 timmar i kylskåpet. Nästa morgon formar du frallorna och låter dem jäsa i 1 timme innan du gräddar dem i ugnen.

Du behöver:

16 frallor:

  • 2 dl mjölk
  • 3 dl havremjölk
  • 25 gram färsk jäst
  • Ca 12 dl vetemjöl special eller manitoba cream
  • 50 g rumstempererat smör
  • 1,5 tsk socker
  • 1,5 tsk salt

Förslag på topping att strö på frallorna:

  • Solrosfrön
  • Sesamfrön
  • Pumpafrön
  • Havregryn
  • Vallmofrön

Gör så här:

  1. Värm mjölk och havremjölk tills blandningen är fingervarm. Lägg i smöret på slutet och häll direkt över mjölkblandningen över jästen. Tillsätt salt och socker och blanda tills jästen är upplöst. Tillsätt ca 10-11 dl av mjölet och arbeta för hand i minst 10 minuter. Degen ska vara smidig och lättarbetad när den är klar. Täck bunken med en plastpåse eller bakdum och låt jäsa 45 minuter i rumstemperatur. Häll ut degen på lätt mjölat bakbord. Dela i 16 bitar och format till frallor. Doppa i t ex vallmofrön och placera på en plåt som du smörjt med olivolja eller lagt ett bakplåtspapper på. Jäs under duk i 1 timme och baka sedan i 200 graders ugnsvärme i 200 grader i 10-15 minuter. Låt dem svalna på plåten i 10 minuter utan att du täcker dem med bakduk.

Back To Top