skip to Main Content

Bästa brödet bakas med baljväxter

Bästa Brödet Bakas Med Baljväxter

Jag försöker att addera mer baljväxter i min kost eftersom det är bra mat för mig som äter mindre och mindre kött. Baljväxter innehåller protein, mycket kostfiber och en massa vitaminer och mineraler men mitt problem är att jag inte tycker att det är så gott. Framförallt är jag inte så förtjust i den sträva konsistensen som tillsammans med smaken inte alls gör baljväxter till något jag gärna stoppar i mig.

För mig är det därför perfekt med baljväxter som stoppas in i annan mat utan att den märks. De här frallorna är ett sådant exempel! Till och med barnen äter de här frallorna, utan att förstå vad de innehåller – och det, om något, är väl ett bra betyg!

Olika typer av baljväxter ger brödet olika karaktär men själv bakar jag helst med kikärter vilket jag tycker ger brödet viss sötma.

De här goda frallorna innehåller baljväxter och är lätta att lyckas med.

Du behöver:

 • 250 g avrunna och sköljda linser (bruna eller röda), kikärter eller sojabönor
 • ca 4 ½ dl vatten
 • 50 g torrjäst
 • 2 tsk salt
 • ½ dl rapsolja
 • 1 msk ljus sirap
 • 5 dl rågsikt
 • 7-8 dl vetemjöl special

Gör så här:

 1. Mixa bönorna eller linserna med 2 dl vatten i en mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.

 2. Värm degvätskan till 42 grader. (Jag brukar använda en termometer för säkerhets skull.) Häll jästen i en bunke och häll vätskan över ellr blanda ihop enligt anvisning på förpackningen.

 3. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist 4 dl mjöl. Arbeta in resten av vetemjölet efter hand. Arbeta degen med trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 minuter.

 4. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Skåra ev bullarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäcks i ca 30 minuter.

 5. Sätt ugnen på 225 grader.

 6. Grädda i ca 15 min mitt i ugnen.

Back To Top