skip to Main Content

Parmigiana di melanzane – auberginegratäng

Parmigiana Di Melanzane – Auberginegratäng

I veckan åt jag den här rätten när jag var på Eataly på Biblioteksgatan med goda vänner och jag tyckte det var helt fantastiskt gott. Provade därför att laga det hemma och det blev faktiskt lika gott! Det här måste du bara laga bums!

Se till att förbereda i god tid eftersom auberginen ska ligga i press för att bli mindre besk.

Du behöver:

För 4 personer:

  • 1/2 kg auberginer (jag tog 2 normalstora)
  • 1 tsk salt
  • 1 1/2 dl olivolja
  • 250 g mozzarellaost
  • 5 dl tomatsås (se separat recept längre ner)
  • 3 dl riven parmesanost

Tomatsås:

  • 2 msk olivolja
  • 1 bananschalottenlök hackad
  • 1 vitlöksklyfta hackad
  • 600 gram krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 0.5 dl vitt vin eventuellt
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1 tsk oregano
  • 1/2 kruka basilika hackad

Gör så här:

  1. Skär auberginerna i tunna skivor på längden. Strö över salt och lägg dem på en skärbräda. Lägg en annan skärbräda över och ställ en tyngd över (t ex en stor kastrull med vatten) så att aubergineskivorna ligger i press. Låt stå så i ca en timme.

  2. Krama ur auberginerna väl och torka med hushållspapper. Pensla dem med olja på båda sidor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in plåten i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 minuter eller stek på båda sidor i en stekpanna.

  3. Skiva mozzarellaosten tunt. Lägg ett lager tomatsås i botten av en ugnsfast form och varva sedan aubergine med mozarella. Avsluta med parmesan och tomatsås.

  4. Gratinera mitt i ugnen 25-30 minuter i 200 grader. Ta ut och låt vila i ca 10 minuter.

Back To Top