skip to Main Content

Lammfärsbullar i tomatsås

Lammfärsbullar I Tomatsås

Jag älskar de här stora lammfärsbullarna som smaksätts med citronskal och timjan och får puttra i tomatsås. Receptet kommer från Anna Bergenströms kokbok ”Under Valnötsträdet” och vi brukar äta dem till rostade rotfrukter (potatisklyftor, jordärtskockor och palsternackor)

Du behöver:

Lammfärsbullar för 4 personer

  • 500 gr lammfärs
  • 3 msk ströbröd
  • 1 1/4 dl buljong eller vatten
  • ca 1,5 tsk salt och 0,5 tsk svartpeppar ur kvarn
  • 2-3 msk rivet citronskal
  • 1 ägg
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • lite färsk timjan

Tomatröra

  • 1 stor hackad gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk krossade tomater (ca 400 gram)
  • salt, svartpeppar, 1 tsk socker

Gör så här:

  1. Lägg ströbrödet i en bunke och slå över buljong eller vatten och låt stå några minuter. Rör sedan om i ströbrödet.

  2. Lägg ner färs, salt, peppar, citronskal, ägg, hackad persilja och pressad vitlök. Rör ihop alltsammans till en smidig färs. Ställ svalt medan du gör i ordning tomatröran.

  3. Fräs löken till tomatröran i olja i en låg och vid kastrull eller gryta. Häll i burktomaterna, salt, peppar och socker. Koka upp och låt röran småkoka utan lock i 8-10 minuter.

  4. Forma ca 12 stora bollar av färsen. Lägg ner dem att sjuda i tomatröran. Sjud under lock i ca 15 minuter. Vänd bullarna med en stor sked efter ungefär halva tiden. Strö över färsk timjan. Servera mer ugnsrostade rotsaker.

Back To Top