skip to Main Content

Bästa pizzadegen

Bästa Pizzadegen

Bra pizzadeg kladdar inte och funkar lika bra till både tunna pizzor som till pan pizza. Om du gör mer deg än du använder går det bra att frysa in de jästa degklumparna och använda senare. Frys i så fall in direkt när de har jäst klart.

Du behöver:

  • 25 g färsk jäst
  • 2 tsk socker
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 dl ljummet vatten
  • 7 dl vetemjöl (det blir lite bättre med Vetemjöl special eller Manitoba - så är det bara!)

Gör så här:

  1. Blanda ut jästen med fingervarmt vatten och tillsätt socker, salt och olja.

  2. Vispa i ca 4 dl av mjölet (det är lättare att få till en klumpfri deg om du vispar). När smeten är jämn - tillsätt mer mjöl tills degen är seg och inte kladdar. Spara resten av mjölet till utbakning.

  3. Jäs degen i bunken i minst en timme. Gärna längre.

  4. Dela degen i fyra bitar.

  5. Antingen kavlar du ut varje del med kavel på mjölat bakbord för att göra tunna pizzor som gräddas i 200 graders varmluft. ELLER så gör du pan pizza. Då trycker du helt enkelt ut varje degklump i en rejält inoljad gjutjärns-stekpanna, toppar med tomatsås och andra goa grejor och så kör du in hela gjutjärnspannan i ugnen på 250 grader tills ytan ser lagom gräddad ut.

Back To Top