skip to Main Content

Barrys cheesecake

Barrys Cheesecake

Cheesecake är den godaste efterrätten tycker jag och jag väljer hellre cheesecake istället för tårta när jag fyller år. Men det är skillnad på cheesecake och cheesecake och efter att ha testat ett antal olika recept kan jag garantera att detta är det bästa receptet. Det kommer från Anna Bergenströms kokbok “Annas mat” (bra namn 😉 ) och är visserligen lite omständlig att göra men resultatet är fantastiskt. I går när jag kom hem från jobbet hade en av mina döttrar bakat denna tillsammans med sin kompis. Vilken härlig tisdagsöverraskning!

Du behöver:

  • 10 st digestivekex
  • 100 g smält smör
  • 400 g Philadelphiaost
  • 3 st medelstora ägg
  • 1,5 dl socker
  • 4 dl creme fraiche
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl siktat florsocker

Citronsås:

  • 3 msk pressad citronsaft
  • 0,75 dl vatten
  • 1 st äggula
  • 1 tsk majsenamjöl
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk smör

Gör så här:

  1. Smula sönder kexen och blanda med smält smör.

  2. Bred ut och platta till smulorna i en pajform med löstagbar botten. Jag brukar föredra en lite mindre form (ca 20 cm i diameter) så att kakan blir hög istället för en bredare.

  3. Grädda botten i 5-10 minuter i 200 graders ugnsvärme med en bit folie under bakformen eftersom den kan läcka.

  4. Mosa omsorgsfullt Philadelphiaosten med en gaffel eller kör den i mixer. Blanda ner ägg och socker och mixa till en röra. Fördela över kexbotten.

  5. Grädda i 180 graders ugnsvärme i ca 35 minuter. Låt kallna.

  6. Blanda till översta lagret en röra av creme fraiche, vaniljsocker och florsocker. Bred ut på den helt kalla kakan. Grädda i 180 graders ugnsvärme i 6-7 minuter så att ytan stelnar något. Låt kakan kallna.

  7. Blanda till citronsåsen i en liten rostfri kastrull. (Citronsaft, vatten, äggula, majsenamjöl och socker.) Sjud försiktigt. Rör i såsen medan den tjocknar lite. Avsluta eventuellt med att vispa ner 1 msk kallt smör och låt såsen kallna helt.

Back To Top