skip to Main Content

Nästan oslagbart rostbröd (Anna Bergenströms recept)

Nästan Oslagbart Rostbröd (Anna Bergenströms Recept)

Det här brödet är så otroligt gott förutom att det är nyttigt och hållbart. Jag har bakat det regelbundet i flera år och skär tunna skivor som jag fryser in så att jag alltid kan plocka fram en påse till nästa morgon. Prova genast!!!

Du behöver:

  • DAG 1:
  • 1 msk kummin
  • 1 msk salt
  • 3 dl rågkross (går bra med vetekross också)
  • 2 dl havrekli
  • 1-2 dl solrosfrö (jag brukar ta 2 dl)
  • 5 dl kokhett vatten
  • DAG 2:
  • 2-3 msk smör till formarna
  • 17 dl vetemjöl
  • 1 påse torrjäst (14 gram)
  • 5 dl kokhett vatten
  • 1 msk honung

Gör så här:

  1. Första dagen

    Mät upp alla torra ingredienser i en bunke. Slå över kokhett vatten och rör om. Täck bunken och låt den stå i rumsvärme till nästa dag.

  2. Andra dagen

    Ta två raka, stora brödformar (à 2 liter) och smörj insidorna med mjukt smör. Klipp till bakplåtspapper och lägg i botten. Blanda ungefär hälften av vetemjölet med torrjästen. Rör ner detta i bunken från gårdagen. Slå över kokhett vatten, klicka i honung och rör om. Häll i resten av mjölet och arbeta ihop allt till en lös deg. Jag brukar använda degkrokar på elvispen eller en hushållsassistent eftersom degen är så kladdig. Häll mot slutet ut det hela på mjölat bakbord och arbeta ihop degen med mjölade händer och lätta tag. Försök att inte ta mer mjöl än absolut nödvändigt. Vid det här laget kommer du kanske få lust att ge upp eftersom degen är så kladdig men jag lovar att det är värt pinan. Stå ut - brödet är värt allt kladdande! Dela degen i två delar och forma raka limpor som läggs i bakformarna. Låt jäsa i en timme. Grädda i 200 graders ugnsvärme i ca 50 minuter. Tippa sen bröden ur formarna och grädda dem utan formar, liggande upp och ner i ytterligare 10 minuter. Låt sedan de nybakade limporna svalna under en handduk - det är viktigt i det här fallet.

Back To Top