skip to Main Content

Världens godaste kanelbullar – det allra bästa grundreceptet

Världens Godaste Kanelbullar – Det Allra Bästa Grundreceptet

Få bakverk går upp mot nybakade kanelbullar med ett glas mjölk till. Det här receptet är perfekt för att få till de där riktigt smarriga och saftiga bullarna. Missa inte tipsen längst ned för dig som vill åstadkomma bullar de lux.

10 tips som gör bullarna extra saftiga:

Här är några fler tips till dig som vill åstadkomma de där HELT FANTASTISKA bullarna.

  1. Använd rumsvarmt smör
    I de flesta recept på kanelbullar ingår smält smör i degspadet. Det man kanske inte tänker på är att smält fett behöver mer mjöl, vilket ger torrare bullar. Klicka istället bitar av rumsvarmt smör i degen och jobba sedan med degen som vanligt.
  2. Se upp med mjölmängden
    För mycket mjöl ger torra och kompakta bullar. Förlita dig inte på mjölmängden i receptet, ingen deg är den andra lik. Tillsätt istället lite mjöl i taget, och sluta när degen är stadig men fortfarande lite kladdig.
  3. Tillsätt saltet sist
    Tillsätt saltet först efter en stunds bearbetning (cirka 10 minuter i maskin) av degen. Det gör att glutenet lättare kan ta upp vätskan i degen, vilket ger saftiga bullar.
  4. Låg hastighet på bakmaskinen
    Glutentrådarna riskerar att dras söner om farten på bakmaskinen är för hög och det ger torra bullar.
  5. Plastfolie vid jäsning
    Täck degen med plastfolie istället för bakduk för maximal fuktbevarande. En yta som är fuktig jäser bättre och får bättre yta och smak.
  6. Snåla inte med fyllningen
    Använd mer fyllning än vad som står i receptet – bara för att det är så gott! I mitt recept har jag ökat på fyllningsmängden med 25% jämfört med ursprungsreceptet.
  7. Skorpmjöl i fyllningen
    Skorpmjöl i fyllningen kanske inte låter särskilt mumsigt, men skorpmjölet gör att du kan ha i lite extra fyllning i dina bullar eftersom skorpmjölet binder vätska och gör att fyllningen stannar kvar i bullen.
  8. Addera salt och vatten till pensling
    En nypa salt i ägget till penslingen löser upp hinnorna och en skvätt vatten gör blandningen tunnare och enklare att pensla med. Blandningen gör även bullarna blankare.
  9. Pensla med sockerlag
    Om du penslar dina bullar med en sockerlag kokad på ½ dl vatten och ½ dl strösocker får du en glansig yta på bullen. Den stelnade sockerlagen förhindrar också fukt att avdunsta vilket gör att bullarna håller sig saftiga längre. Pensla på blandningen efter gräddning. Strö på pärlsockret direkt efter penslingen.
  10. Muffinsformar
    Vill du ha extra höga bullar kan du grädda i stadiga muffinsformar eller på en muffinsplåt.

Du behöver:

Till degen:

  • 50 g jäst
  • 150 margarin eller smör
  • 5 dl oatley havredryck (alternativt 2,5 dl vatten och 2,5 dl mjölk)
  • 1 ägg till degen
  • 1 ägg till pensling
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk grovstött kardemumma
  • 0,5 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl

Kanelfyllning och garnering

  • 200 g rumsvarmt smör, jag brukar använda Bregott som har perfekt konsistens och är supergott
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk mald kanel
  • 1 nypa salt
  • pärlsocker till garnering

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke

  2. Smält smöret/margarinet. Tillsätt havredrycken i kastrullen och värm till 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den lösts upp.

  3. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, nymortlad kardemumma, salt och mjöl. Prova dig fram till hur mycket mjöl som behövs. För mycket mjöl gör ett sämre resultat så försök att klara sig på mindre mängd.

  4. Arbeta degen smidig och låt sedan jäsa, övertäckt i minst 40 minuter men gärna 60.

  5. Rör ihop fyllningen (smör, socker och kanel).

  6. Kavla ut degen till en tunn platta. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen och skär den i 35 delar.

  7. Lägg bullarna på påtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäcka ca 40 min.

  8. Grädda varje plåt i ca 250 grader i 8 min.

Back To Top