skip to Main Content

Nattjästa kanelbullar

Nattjästa Kanelbullar

Det här är de absolut godaste kanelbullar jag någonsin har bakat – ja, någonsin har ätit till och med. Så otroligt saftiga och goda. Och det bästa är att degen jäser över natten vilket innebär att du kan mumsa på nybakade bullar till frukost. Eftersom degen jäser under lång tid räcker det med 6 gram jäst. Provbaka genast! Tack till Victorias provkök som skapade originalreceptet. Här med någon liten modifiering.

Du behöver:

Deg

  • 6 gram färsk jäst (väg den!)
  • 4 dl vatten
  • 3/4 dl rapsolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk nymortlad kardemumma
  • 530 gram vetemjöl (jag använde manitoba cream men det går säkert lika bra med vanligt vetemjöl)

Fyllning

  • 100 gram mjölkfritt smör
  • 1,5 msk kanel
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

På toppen

  • Pärlsocker

Gör så här:

  1. På kvällen - gör degen så här

    Smula jästen i en stor bunke. Väg jästen så att du är säker på att du tar precis 6 gram. Eftersom degen jäser så länge i rumstemperatur så räcker det faktiskt. Tillsätt vatten och vispa upp jästen med vattnet.

  2. Tillsätt sedan rapsolja, salt, socker och kardemumma. Rör ner vetemjöl med en stor sked och rör om. Degen kommer vara lite kletig men låt den vara det. Rör väl så att allt blandas och täck sedan med plastfolie. Degen ska vara lite kletig så tillsätt inte mer mjöl än det står i receptet.

  3. Ställ bunken i rumstemperatur över natten (minst 9 timmar) och låt den jäsa.

  4. På morgonen - baka ut bullarna så här

    Sätt ugnen på 250 grader.

  5. Skjälp upp den lite degen på ett mjölat bakbord och strö över lite mjöl så att degen inte klibbar. Knåda inte degen utan kavla bara ut den lätt till en rektangel.

  6. Vispa ihop alla ingredienserna till fyllningen. Smöret behöver vara riktigt mjukt så att den går att smeta ut över den lösa degen. Jag ställde in smöret en minut i ugnen medan ugnen värms upp så att det skulle bli lättarbetat.

  7. Vik sedan ihop degen och snurra remsor till bullar som du lägger i bakformar som du placerat på en muffinsplåt alternativt på en plåt.

  8. Låt bullarna stå en stund medan ugnen blir helt varm och sätt sedan in bullarna i ugnen på 250 grader. Grädda i ca 10 minuter men ha koll på dem så att de inte bränns. Gräddningstid är ju så olika mellan olika ugnar.

  9. Låt bullarna svalna och ät sedan och njut!

Back To Top