skip to Main Content

En riktigt god chokladtårta (vegansk)

En Riktigt God Chokladtårta (vegansk)

Den här supergoda chokladtårtan bakade vi när Vera och Mats fyllde år för några dagar sedan och den blev verkligen en succé. Ibland tycker jag att veganska bakverk smakar konstigt men den här tårtan är faktiskt en av de godaste chokladtårtorna jag har ätit. Baka den så fort du kan!

Du behöver:

Buttermilk (är det någon som vet vad det heter på svenska?)

  • 2,5 dl osötad sojadryck
  • 1 msk vivinsvinäger (går också att byta ut mot äppelcidervinäger eller juice från en citron)

Torra ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 3,5 dl strösocker
  • 2 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt

Blöta ingredienser

  • 2 dl osötad äppelmos
  • 1 dl espresso (brygd)
  • 1 dl smält kokosolja
  • 0,5 tsk vaniljextrakt

Frosting

  • 225 gram mjölkfritt margarin
  • 5,5 dl florsocker
  • 2 dl kakao
  • 0,75 dl osötad sojamjölk
  • 1 msk vaniljextrakt
  • 100 gram smält mjölkfri choklad

Dekoration

  • Jordgubbar, hackad choklad, blåbär eller hallon i små bitar beroende på vad du tycker är gott och fint

Gör så här:

  1. Smörj två formar, ca 20 cm i diameter, med olja och täck insidorna med bakplåtspapper som du skurit ut i lagom storlek.

  2. Blanda sojamjölken med vinäger och ställ bunken åt sidan. Blandningen kommer så småningom att koagulera och förvandlas till vegansk "buttermilk".

  3. Sätt ugnen på 180 grader.

  4. Sikta alla torra ingredienser till tårtbottnarna genom en sil ner i en bunke och rör ihop blandningen ordentligt.

  5. Gör en urgröpning i mitten av de torra ingredienserna och tillsätt alla de blöta ingredienserna. Blanda ihop tills allt är väl blandat men överarbeta inte smeten.

  6. Dela upp smeten i de två formarna och baka sedan i ugnen i ca 35 minuter.

  7. Medan kakan är i ugnen är det dags att göra frostingen! Börja med smöret som du ska vispa med en elvisp tills det är mjukt och smidigt.

  8. Ta fram en ny bunke och blanda florsocker och kakao. Addera sedan sojamjölken och vaniljextraktet. Blanda först med låg intensitet men öka allteftersom intensiteten på vispningen. Smält chokladen och låt den svalna lite och addera sedan den i smeten tills allt är väl blandat.

  9. Låt tårtbottnarna svalna i tio minuter i formarna innan du stjälper upp dem på galler för att svalna helt. Det är viktigt att bottnarna är helt svala eftersom frostingen annars smälter så snart du smetar ut den.

  10. När bottnarna är svala delar du upp dem i tunnare bottnar med hjälp av en kniv. Sedan smetar du ut frostingen på varje lager och lägger ihop bottnarna till en hög kaka.

  11. Dekorera tårtan och servera!

Back To Top