skip to Main Content

Baka med poolish – nästan som surdegsbröd

Baka Med Poolish – Nästan Som Surdegsbröd

Vill du baka surdegsbröd men tycker det är svårt att lyckas? Prova att baka Poolish! Med hjälp av en liten jästsmula sätter du fart på jäsningen och får ett bröd som är fantastiskt gott!

Poolish är en bakmetod som uppfanns av polacker men som också användes av fransmän på 1920-talet när de bakade baguetter. Det är en slags ”snabbsurdeg” som verkligen förbättrar brödet, gör det lätt syrligt och ger det luftiga, lätta porer och en lätt seg och knaprig skorpa. Den enda nackdelen är att det är rätt tidskrävande men det härliga resultatet gör det verkligen värt väntan.

Du behöver:

 • 6,5 dl vatten
 • 1 g jäst
 • 1000 g vetemjöl special
 • 25 g mortlat havssalt

Gör så här:

 1. DAG 1:

  Blanda vatten, jäst och 400 g mjöl i en stor bunke. Vattnet bör vara ca 15 grader (mät med termometer).

 2. Vispa ordentligt tills du har en tjock och slät smet.

 3. Sätt på ett lock eller täck med plastfolie och tallrik.

 4. Låt jäsa i rumstemperatur i 12-16 timmar.

 5. Poolishen är färdig när den är dubbelt så stor och doftar gott.

 6. DAG 2:

  Häll saltet och resten av mjölet i bunken med poolish. Ta lite mjöl i taget! Blanda med en trägaffel tills du har en slät och klumpfri deg.

 7. Täck bunken igen och låt degen vila i ca 30 minuter.

 8. Häll ut lite mjöl på en arbetsbänk och stjälp ut degen i mjölhögen. Knåda lite, forma sedan degen till en limpa och lägg i en jäskorg som du klätt med en ordentligt mjölad kökshandduk. Täck korgen med en fuktad kökshandduk.

 9. Låt degen jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur. Det tar 2-8 timmar beroende på rummets temperatur och luftfuktighet.

 10. När degen har jäst till dubbel storlek är det dags att baka brödet i ugnen! Det bästa sägs vara att baka det i en gjutgärnsgryta. Tack vare gjutjärnets stora ackumuleringsförmåga blir resultatet mycket bra. Jag bakade dock mitt bröd i en vanlig rostfri gryta som jag smorde ordentligt med smör och olivolja.

 11. Förvärm grytan och stjälp sedan upp degen i grytan och ställ in den, med lock på, längst ned i ugnen i 260 grader. Sänk temperaturen till 240 grader.

 12. Grädda i 40 min med locket på.

 13. Stäng av värmen efter 40 min, ta av locket och låt brödet gräddas färdigt på eftervärmen i ugnen.

 14. Ta brödet ur grytan direkt när du tagit ut det ur ugnen. Annars blir skorpan blöt.

Back To Top